Huset i Plantagen 07.05.11

Der er nogle mennesker og steder, som jeg vender tilbage til med mellemrum, fordi de af forskellige grunde fascinerer og inspirerer. I har allerede læst om et af dem her. Et andet sted er her:

Der ligger et fint, gulkalket hus med en stor længe til i Vesterby i Skagen, gemt inde i en plantage med høje træer. Det var oprindeligt byfogedens hus, bygget i begyndelsen af 1830’erne, men i 1892 flyttede byfogeden, og Carl Frederik Dahlerup overtog huset.

I 1894 lejede Marie og P.S. Krøyer den gamle længe, der lå ved siden af Dahlerups hus, det hus som I ser ovenfor. Det var arkitekten Ulrik Plesner, der byggede huset om og moderniserede det. Marie designede møblerne, bl.a. nogle stole, pudebetræk og vinduesrammerne. I sommeren 1895 flyttede Krøyers ind, og P.S. Krøyer boede i kortere eller længere perioder i huset, indtil han døde i 1909. Da havde vanviddet taget over, og Marie havde forlængst forladt ham.


P. S. Krøyer, Marie og Vibeke foran Huset i Plantagen, 1900. Billedet er herfra. Samme side er kilde til min tekst. Man mener, at det er Krøyer selv, der har taget billedet med stativ.

There are places and people that never fail to fascinate and inspire me. I return to them regularly. You already read about one of them here. This house in Skagen and life of the Danish painter P. S. Kroyer and his family are another example.

Follow on Bloglovin
Facebook Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.