Serie-tip 18.01.17

 photo 465_1024x411_zpsnd1ixhe2.jpg

Sidste gang jeg drak kaffe med min veninde, beklagede jeg mig over, at jeg lige var blevet færdig med at pløje mig igennem The Fall, som fængede helt vildt hos mig.

Hun fortalte, at hun og hendes mand var ret begejstrede for Westworld.

Min veninde har den sejeste smag i film, så den røg på samme aften, og som forudset gik den rent ind, så jeg vil da lige give anbefalingen videre:

Westworld er navnet på en theme park, hvor man kan udleve sin drøm om en virkelig tur til Det Vilde Vesten, lige fra drømmen om en dag som cowboy til drømmen om at mishandle og dræbe.

Parken er befolket af kunstige mennesker, androider eller robotter om man vil, som er programmeret med komplekse manuskripter for handlemønstre. Det vil sige, at de reagerer i overensstemmelse med gæstens udspil, men samtidig fastlægger manuskriptet alligevel nogle bestemte udfaldsrum for deres adfærd. De kan f. eks. ikke beslutte sig for at forlade parken eller skade gæsterne.
Desuden nulstilles deres erindringer hver dag, således at de ikke kan huske, hvilke grusomheder de er blevet udsat for dagen før.

Alle stereotyperne er med: Den uskyldige, unge pige, drømmehelten, skurkene, den rare fader, klaverbokseren og de letlevende piger på Saloonen, revolvermanden, den ensomme rytter osv., og ingen af dem kan huske en dag tilbage. De er henvist til at spille den samme rolle om og om igen, dag efter dag.

Det interessante ved serien er nu, at de kunstige mennesker over tid udvikler hukommelse og bevidsthed, og med dem følger evnen til at reflektere over sin egen livssituation, som i deres tilfælde jo er baseret på en løgn. De eksisterer udelukkende som objekter for gæsternes fantasier, ikke som selvstændige individer.

Spørgsmålet er så, hvor længe derefter de kunstige mennesker vil finde sig i, at de “rigtige” mennesker leger Gud og behandler dem efter forgodtbefindende for underholdningens skyld?

Og hvad er et rigtigt menneske i grunden? Hvad er det særlige, der karakteriserer et menneske? Hvilke kriterier skal man opfylde for at gøre sig fortjent til at have menneskerettigheder?

Westworld kan ses på HBO Nordic.
Den kommer ind på en flot andenplads efter True Detective på listen af ratings for HBOs serier, og den har modtaget et væld af priser, især for skuespillet, som også er fremragende.
Jeg er især vild med Ed Harris og Anthony Hopkins’ roller, og så er Sidse Babett Knudsen også ganske overbevisende som en kynisk Theresa Cullen.

Indeholder reklame

Follow on Bloglovin
Facebook Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.