Spiderwoman 07.03.12

Louise Bourgeois-udstillingen “Passage Dangereux” i Hamburger Kunsthalle, hjemsøger mig stadig, så derfor endnu et kunst-nørdet indlæg. Men det bliver også næsten det sidste, det lover jeg.
Ama’r! 😉


Udstillingen har fået navn efter den berømteste af Louise Bourgeois’ “Cells”.
Hamrende urovækkende. Cells repræsenterer da også forskellige slags smerte: Fysisk, psykisk, intellektuel, følelsesmæssig lidelse.


Ud over to af cellerne var der en række værker håndsyet af stof fra forskellige tidspunkter i Louise Bourgeois’ liv. Hendes opvækst i en familie, der levede af at restaurere gobeliner, fornægter sig ikke.


Der var en del af de her røde billeder, malet i slutningen af et langt liv som en overvejelse over kroppen og dens styrker og svagheder, tror jeg.

Men de her imponerende damer er nok de mest kendte af Bourgeois’ kunstværker.
De begyndte som en simpel blyantstegning i 1947, men først i 1999 blev tegningen til en bronzeskulptur som en del af en udstilling i Tate Moderns turbinehaller.

De hedder “Maman” og symboliserer efter Bourgeois’ eget udsagn den arbejdsomme spinderske, hendes styrke, omsorg og beskyttelse. De er en hyldest til moderen, som ledte familiens værksted, og sært nok føler man sig faktisk tryg derinde mellem edderkoppemoderens lange ben.
En silhuet der ellers vækker afsky hos de fleste mennesker, er i Louise Bourgeois’ optik forvandlet til noget elegant og næsten æterisk.

Louise Bourgeois mistede sin mor som 21-årig, og det nære forhold til hende samt et kompliceret forhold til en kolerisk og tyrannisk far behandles i mange af kunstværkerne, ligesom kvindelivet også løber som en rød tråd igennem udstillingen, især forsøget på at balancere livet som kunstner med det som ægtefælle og mor.

Hamburger Kunsthalle ligger på Glockengießerwall 20095
Mere her

Udstillingen hænger til d. 17. juni 2012.

Follow on Bloglovin
Facebook Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.